صادرات ارده
ارده، از کنجد کوبیده شده به دست می آید و به نوعی یک وعده غذایی در نظر گرفته می شود. در حقیقت ارده به تنهایی یک ماده غذایی کامل برای هر وعده به ویژه صبحانه است. ارده دارای ارزش غذایی بالایی است و در عین حال فاقد هر گونه افزودنی، اعم از شیمیایی و غیرشیمیایی است و به عبارتی صد در صد طبیعی است.
ماده اصلی و تنها ماده تشکیل دهنده ارده، کنجد است. در واقع ارده از مایعی که از کنجد نرم پوست کنده بریان و کوبیده تهیه شده که روغن آن جدا نشده باشد، به وجود می آید. ارزش غذایی بالا و محبوبیت ارده به دلیل خواص و فواید بالا برای سلامتی، آن را به محصولی محبوب جهت صادرات تبدیل کرده است.
خواص و فواید مصرف ارده
• بسیار مقوی
ارده پر از چربی ها، ویتامین ها و مواد معدنی مفید است. در واقع، فقط 1 قاشق غذاخوری (15 گرم) بیش از 10٪ مقدار روزانه برخی از مواد مغذی را تأمین می کند. یک قاشق غذاخوری (15 گرم) ارده حاوی موارد زیر است:
کالری: 90 کالری
پروتئین: 3 گرم
چربی: 8 گرم
کربوهیدرات: 3 گرم
فیبر: 1 گرم
تیامین: 13٪
ویتامین :B6 11٪
فسفر: 11٪
منگنز: 11٪
ارده منبع بزرگی از فسفر و منگنز است که هر دو نقش مهمی در سلامت استخوان ها دارند. همچنین سرشار از تیامین (ویتامین B1) و ویتامین B6 است که برای تولید انرژی مهم هستند. بعلاوه ، حدود 50٪ از چربی موجود در ارده از اسیدهای چرب اشباع نشده حاصل می شود. اینها خاصیت ضد التهابی دارند و با کاهش ریسک ابتلا به بیماری های مزمن مرتبط هستند.
• کاهش ریسک ابتلا به بیماری های خاص
مصرف دانه کنجد ممکن است خطر ابتلا به برخی شرایط مانند دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی را کاهش دهد. با این کار ممکن است عوامل ریسک در بیماری های قلبی، از جمله سطح کلسترول بالا و تری گلیسیرید کاهش یابد.
یک مطالعه در 50 فرد مبتلا به آرتروز زانو نشان داد که کسانی که روزانه 3 قاشق غذاخوری (40 گرم) دانه کنجد مصرف می کنند، به طور قابل توجهی سطح کلسترول کاهش یافته است.
مطالعه 6 هفته ای دیگر بر روی 41 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 نشان داد که کسانی که بخشی از صبحانه خود را با 2 قاشق غذاخوری (28 گرم) ارده جایگزین کرده اند، سطح تری گلیسیرید به طور قابل توجهی پایین تر است.
• تقویت سیستم عصبی مرکزی
ارده حاوی ترکیباتی است که ممکن است سلامت مغز را بهبود بخشد و خطر ابتلا به بیماری های نورودژنراتیو مانند زوال عقل را کاهش دهد. در مطالعات آزمایشی نشان داده شده است که اجزای دانه کنجد از سلول های عصبی مغز و انسان در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کند.
آنتی اکسیدان های کنجد می توانند از سد خونی مغزی عبور کنند، به این معنی که می توانند جریان خون شما را ترک کنند و مستقیما بر روی مغز و سیستم عصبی مرکزی شما تأثیر بگذارند.
• خاصیت ضد باکتری
دانه های ارده و کنجد به دلیل داشتن آنتی اکسیدان های قوی، ممکن است خاصیت ضد باکتری داشته باشند. در حقیقت، در برخی از کشورهای اروپای مرکزی و خاورمیانه و همچنین در ایران، روغن کنجد به عنوان یک درمان خانگی برای زخم های پا مرتبط با دیابت استفاده می شود.
در یک مطالعه بر روی ظرفیت ضد باکتریایی عصاره دانه کنجد، محققان دریافتند که این ماده در برابر 77٪ نمونه های باکتریایی مقاوم به دارو آزمایش شده موثر است. علاوه بر این، یک مطالعه روی موش ها مشاهده شد که روغن کنجد به بهبود زخم ها کمک می کند. محققان این امر را به چربی ها و آنتی اکسیدان های موجود در روغن نسبت دادند.
یزد، بزرگترین تولید کننده ارده
استان یزد، از بزرگترین قطب های اصلی تولید کننده ارده در کشورمان است و در حال حاضر بسیاری از کارخانه های تولیدی فعال در تولید و عرضه ارده با کیفیت در این شهر فعال است. کیفیت بالا در تولید و عرضه دلیل محکمی برای این استان است که محصولات خود را در بازار های جهانی نیز عرضه نماید.
امروزه شهر یزد به عنوان بزرگترین مرکز تولید ارده و فرآورده های کنجدی دیگر در ایران به شمار می آید. کارخانه های تولیدی بسیار بزرگ و معروفی در این استان در حال تولید و عرضه ارده می باشند و محصولات این استان را می توان در شهر ها و شهرستان های مختلف ایران مشاهده کرد. برخی از کارخانه های تولیدی ارده در استان یزد به برند های بسیار قدرتمندی تبدیل شده و حتی سالانه حجم بالایی از محصولات خود را در بازار های جهانی نیز عرضه کرده و روز به روز در حال افزایش میزان صادرات محصولات خود می باشند.
تولید روزانه 110 تن ارده در اردکان
هر چند قطاب، لوز و پشمک از شیرینیجات معروف یزد هستند اما در کنار آنها، ” ارده” نیز از سوغات اختصاصی یکی از شهرستانهای این استان یعنی اردکان است؛ شهرستانی که دروازهی شمالی این استان کویری به شمار میآید.
احمد کمالی اردکانی، رییس اتحادیه حلوا و عصاری اردکان در گزارشی به خبرگزاری ایسنا اعلام کرد: میزان تولید ارده در شهرستان اردکان روزانه 110 تن است، در اوج فصل تولید و فروش که از اواخر شهریور تا اوایل دی ماه است، بیشترین تولید ارده و حلوا ارده در اردکان صورت میگیرد ولی این آمار از اوایل خرداد تا اوایل شهریورماه تقریبا به صفر نزدیک میشود و مابقی ایام سال نیز میزان تولید بین 30 تا 70 تن در ماه متغیر است.
وی که از تولیدکنندگان حلوا ارده در اردکان است، عنوان کرد: از مجموع 110 تن اردهی تولید شده در اوج ماههای تولید، مقدار 50 تن تبدیل به حلوا ارده، 20 تن به فروش ارده و مابقی برای تبدیل شدن به روغن ارده، اختصاص مییابد. میزان تولید روزانه حلوا ارده در اردکان نیز 90 تن در ماههای اوج تولید و فروش است.
طباطبایی بیان کرد: با توجه به پیشرفت های حاصل شده در حوزه سخت افزاری و نرم افزاری در خوشه محصولات کنجدی، در حال حاضر امکان صادرات این محصولات به خارج از کشور فراهم شده و برخی از واحدهای پیشروی استان در حال تلاش جهت صادرات محصولات خود هستند.
با توجه به شاخص مطلوب استان یزد در زمینه تولید محصولات کنجدی، با توسعه و ارزیابی این خوشه محصولات کنجدی میتوان در ایجاد و توسعه اشتغال زایی استان یزد برنامهریزی کرد و بازارهای جهانی و هدف را گسترش داد. بازرگانی صادرات و واردات جهانگیری صادرات ارده را به صورت تخصصی و با حفظ کیفیت محصول انجام می دهد.